Jak nenechat peníze úplně napospas inflaci: Spořicí účet je základ, ale dnes už to chce víc

Jak nenechat peníze úplně napospas inflaci: Spořicí účet je základ, ale dnes už to chce víc

Tisková zpráva

21.4.2022 - Inflaci v posledních měsících skloňujeme ve všech pádech. Rapidní zdražování produktů a služeb svým tempem leckoho překvapilo, na druhou stranu jeho důvody jsou v kontextu světového dění nezpochybnitelné. Současnou inflaci sice nezastavíme, ale její dopady na naše finance můžeme zbrzdit. Jak tedy zabránit tomu, aby peníze neztrácely na hodnotě?

Inflace má v ekonomii svou jasnou definici jako "reálné oslabení hodnoty konkrétní měny vůči zboží a službám". V praxi to znamená třeba to, že nákup za 2 000 Kč bude dnes menší než na konci loňského roku nebo před rokem. Peníze ztrácejí svou hodnotu, ale na váš rodinný rozpočet to nemusí dopadnout v plné síle. Existuje totiž hned několik způsobů, jak se inflaci bránit.

Do jisté míry může své finance ochránit každý
Pohled na to, jak vlastní poctivě vydělané peníze ztrácí na hodnotě, nikoho nepotěší. Nicméně existuje celá řada způsobů, jak se tomu aspoň částečně ubránit. Nabízíme vám 3 cesty, kterými se za ochranou svých peněž vydat – od nejjednoduššího řešení pro každého až po variantu pro odvážné. 



Absolutní základ: Výhodný spořicí účet
Řešení, které zvládne naprosto každý, je spořicí účet. Tento produkt známe i ze „starých dobrých časů“, kdy se nám na něm měly ukládané peníze zhodnocovat s různými úroky. Dnes je hlavním důvodem založení spořicího účtu právě ochrana peněz před ztrátou jejich hodnoty. 

Při zakládání tedy sledujte úrok u spořicího účtu. Meziroční inflace (tedy srovnání z února 2021 a února 2022) je na 11 %. To vám spořicí účet nenabídne, ale zhruba 3 % skutečně můžete uchránit. Stačí si porovnat nabídky bank a zjistit si kromě úroku také další podmínky, jako jsou nejrůznější poplatky nebo do jaké maximální částky úrok skutečně platí (v takovém případě hovoříme o pásmovém úročení a hranicí výhodného úroku může být například 200 000 Kč). Na trhu zřejmě narazíte vždy na nějaký "strop", do jehož výše vám banka úspory bude za daných podmínek zhodnocovat.

Spořicí účet vám zároveň dává úplnou volnost v tom, kdy se k uloženým financím dostanete - prakticky kdykoli si vzpomenete. To je vyvážené o něco nižším úrokem, než který vám nabídnou například termínované vklady. I ty jsou sázkou na jistotu, jen musíte počítat s tím, že jejich dostupnost není tak flexibilní a v případě dřívějšího výběru úspor, než je "termín", vás to bude stát i nějaký poplatek.

Tip pro dobrodružnější povahy: Investice do akcií
O něco výnosnější, ale také zároveň riskantnější může být investice do akcií nejrůznějších společností z rozmanitých odvětví. Jako nejperspektivnější se v současnosti jeví akcie společností, jež obchodují s komoditními zdroji, zejména s obilím, ropou a kovy

Nejdřív je ale potřeba zorientovat se na trhu, což nemusí být úplně pro každého. Není totiž radno "vsadit všechno na jednoho koně" a své investice byste měli pečlivě rozdělit do různých odvětví. A má to bohužel i další úskalí. Proto se do tohoto dobrodružství nepouštějte (jste-li investor-začátečník) sami. Zjistěte si, jestli vám s investováním nemůže pomoci třeba vaše domovská banka.



Investice do nemovitostí je aktuálně jedna z nejvýhodnějších. I realitní bublina ale může prasknout.

Mnoho z nich dnes nabízí investiční produkty, které fungují na jednoduchém principu toho, že vy peníze "jen" odkládáte a banka se stará o jejich distribuci do nejrůznějších fondů. Nejčastěji podle toho, jaký jste rizikový profil, tedy jak moc jste ochotní riskovat. 

Protože, nalijme si čistého vína, investice se nikdy nerovná 100% jistotě zisku.  

Řešení pro fajnšmekry: Může jím být investice do nemovitostí
Aktuálně je jedním z nejziskovějších a zároveň nejbezpečnějších způsobů, jak zhodnotit úspory, investice do nemovitostí. Jejich ceny (nejen) v loňském roce rostly, třeba ve 2. čtvrtletí vyšel z meziročního srovnání průměrný nárůst o 14,5 %. Konkrétně byty jsou nejdražší v historii a zároveň se jejich cena nejrychleji zvyšuje. Během roku 2022 se ale očekává drobné zpomalení nárůstu jejich cen.

Z vlastní nemovitosti se dá následně dál těžit. Ať už to bude bydlení na stáří s minimálními náklady, její pronájem, nebo rekonstrukce a prodej, což je ovšem úkol pro zkušené investory, nikoli pro laiky. 

I tady se ale sluší upozornit: Ačkoli ceny nemovitostí ještě stále rostou, může se stát, že realitní bublina splaskne – pak nemovitosti mohou přijít i o 50 % své původní hodnoty. K tomu došlo při velké ekonomické krizi na začátku milénia.

odebírat zprávy