Klidná krása venkovského interiéru je opět v módě

Klidná krása venkovského interiéru je opět v módě

2.8.2023 - Venkovský styl je jedním ze stylů, které již delší dobu kralují interiérovému designu. Působí velmi klidným dojmem a přibližuje nás přírodě a s přírodou i pracuje. Využívá přírodní materiály i barvy. Důležitá je přirozenost, a tak jsou jisté nerovnosti nebo nedokonalosti nejen tolerované, ale naopak i vítané a přiznané.

Protože je tento styl inspirován venkovským životem, hodí se nejvíce pro rodinné domky na vesnici nebo alespoň na předměstí, ale nevyhýbá se ani městu.

Přírodní materiál

Dřevo je všudypřítomné a dýchá z něj teplo domova a zároveň je dobře zpracovatelné a odolné. Ve venkovském stylu z něj může být nejen nábytek, ale i podlahy či stropy. Krásnou venkovskou atmosférou však vytvoří kamenná podlaha či třeba stůl z kusu břidlice.

Vlna, konopná tkanina a jiné přírodní materiály jsou nejlepší volbou pro deky, povlaky polštářů a jiné doplňky, které dělají hřejivou domácí atmosféru a nevyhýbejte se ani kůži, ať už pravé nebo umělé. Tu můžete použít třeba na sedačku, kterou ozdobte dekorativními polštářky.

Z kovů se nejčastěji používá meď nebo mosaz, ale krásně vypadají i kousky ze železa vytvořené uměleckým kovářem.

Klidná krása venkovského interiéru je opět v módě

Barvy země

Barvy venkova jsou zemité a přirozené (bílá, šedá, béžová, hnědá, zelená atd.). Pro křiklavé barvy zde není místo. Pokud chcete přidat i jiné než zemité barvy, použijte pastelové tóny.

Tvary a dekorace

Tvary jsou oblé, bez ostrých hran. Opěrky židlí, rámy fotek a obrázků či jiné prvky mohou klidně být i velmi dekorativní a povolené jsou i kreativní vzory, nikoliv však moderní. Vintage dekorace jsou například tím pravým ořechovým. Důležitým zdobným prvkem jsou květiny, ať už živé či řezané.

Není venkov jako venkov

Závěrem je možná důležité říct, že existuje i víc typů venkovského interiérového designu. Můžete se přiklonit k francouzskému, skandinávskému, ale třeba i českému venkovu. Záleží jen na vás.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkovaBydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova







Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?







Průvodce prvními krůčky interiérového designu. 5 rad, na které je dobré mysletPrůvodce prvními krůčky interiérového designu. 5 rad, na které je dobré myslet








Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?Psychologie barev. Jaký odstín interiéru je ideální právě pro vás?







Jak co nejlépe zařídit malý bytJak co nejlépe zařídit malý byt





 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy